19-20 грудня в університеті працювали семінари та практичні тренінги з питань харчової безпеки у виробництві та переробленні молока від нідерландських фахівців. Заходи відбувалися за підтримки посольства Нідерландів в Україні, компанії Gezondheid Dienst voor Dieren B.V. (GD) та Нідерландсько-українського Молочного Центру (DUDC).
Семінари й тренінги відбулися в рамках трирічного проекту Уряду Нідерландів, спрямованого на допомогу українському молочному сектору підвищити якість та кількість виробленого молока, а також завершити інституційну реформу галузі.
Участь у заході взяли представники Мінагрополітики України, фермерського сектору, молокопереробних підприємств, ветеринарних служб, профільних вищих навчальних закладів і наукових установ.
Учасників семінарів тепло привітав проректор університету з наукової роботи, професор Олександр Шевченко. У своїй промові він, зокрема зазначив, що Україні час перестати бути сировинним придатком й ставати рівноправним партнером європейської промислової спільноти, адже у нас для цього є всі необхідні ресурси – сировина, переробні підприємства, інноваційні технології, творчий професійний персонал. Також він коротко розповів про наш навчальний заклад і передав вітання й побажання плідної роботи від ректора університету, професора Анатолія Українця.
Спікери представили нідерландський підхід до реалізації ланцюга якості молочної продукції, зупинилися на позиціях Закону ЄС про продукти харчування та корм, а також детально висвітлили його реалізацію в Нідерландах з урядової точки зору.
Під час практичної частини заходу від спеціалістів GD Віма Вісманса та Рене Кремерса присутні дізналися про фактори ризику та якісні показники молока, вплив якості молочної продукції на ферму, зооноз, профілактику та лікування різних хвороб тварин, мастит, зниження рівня лікування антибіотиками, а також отримали вичерпну інформацію про реєстрацію препаратів для тварин, профілактичне застосування щеплень у разі необхідності в зв’язку з факторами ризику, ризик виникнення хвороб тварин при транспортуванні тварин на ферму, ризик придбання великої рогатої худоби, ризик і запобігання захворювання працівників хворобами тварин.
Учасники семінару задавали багато питань стосовно практичних нюансів контролю за якістю сировини і продукції, обмінювалися думками й досвідом, активно дискутували. Сподіваємося, що отримана інформація й здобутий досвід стануть у нагоді учасникам заходів й будуть передумовою забезпечення довіри до українського продовольчого експорту та забезпечення високого рівня безпечності продукції для українських споживачів.