27-29 травня поточного року Національний університет харчових технологій приймав Другий Північно- та Східно-Європейський Конгрес з Харчової Науки NEEFood-2013.
Проведення цього Конгресу знаменувало закінчення 6-ти річного періоду нашого інтегрування у європейську спільноту учених та технологів харчової науки, підвело риску під річною наполегливої працею з узгодження усіх аспектів Конгресу , підготовки наукової та культурної програми, роботою Міжнародного наукового комітету Конгресу з відбору доповідей, постерних презентацій, розробки програми роботи секцій тощо.
Ця визначна подія виявилася першим дійсно міжнародним форумом учених-харчовиків на теренах нашої країни, першим зібранням видатних учених з 18 країн, включаючи представників Німеччини, Італії, Нідерландів, Португалії, Хорватії, Росії, Молдови, Сербії, Румунії, Туреччини, Казахстану.
Конгрес проводився за схвалення та підтримки EFFoST (Європейської федерації харчової науки та технології) – загальноєвропейської наукової та професійної асоціації вчених. На Конгресі було представлено європейські асоціації: GHI (Глобальна гармонізаційна ініціатива), EHEDG (Європейська група з гігієнічного проектування та інжинірингу), ISEKI-Food Association (Європейська Асоціація харчових наук та інженерних знань у харчовій галузі).
Ректор університету, професор Сергій Іванов привітав делегатів і оголосив про відкриття Конгресу на урочистій Пленарній сесії. Було зачитано привітання від Міністерства освіти та науки України. З вітінням від Міністерства аграрної політики та продовольства України виступив Олександр Куць (директор департаменту продовольства).
Оскільки Президент RUSFoST, який передав естафету на проведення Конгресу (Росія), не зміг бути присутнім на форумі через стан здоров’я, він звернувся з привітальною промовою до учасників конгресу через електронну мережу Skype.
Очевидно, не має сенсу говорити про важливість харчової науки для нашої країни, про актуальність отримання наукової інформації про найновіші найсучасніші досягнення наших колег у країнах – лідерах харчової науки і, насамперед, у Нідерландах, Німеччини та Італії. Конгрес мав на меті висвітлити мейнстримні дослідження харчової науки та технології.
Реальність, як видається, перевершила очікування вітчизняних учених. Вже протягом першої пленарної сесії 27 травня було презентовано доповіді «Населення, планета, добробут, харчовий ланцюг та справедливі нормативи» Хууба Леліевельда (Нідерланди), в якій автор розглянув критичні питання, що сьогодні постали перед людством, а саме: забезпечення сталого розвитку людства на планеті Земля в умовах безперервного зростання дефіциту природних ресурсів і насамперед продуктів харчування. В цих умовах особливої гостроти набуває проблематика забезпечення справедливого законодавства, відмова низки країн від заходів протекціонізму у законодавчій сфері, коли високоякісні продукти харчування не допускаються на ринки країн-партнерів за штучними обмеженнями.
Унікальною виявилася доповідь професора університету Мілану Саверіо Манніно (Італія) про найновіші досягнення очолюваної ним школи у царині нанотехнології енкапсулювання. Видатні досягнення наукової групи професора Маніно дозволили розробити технологію створення нанотрубок, які забезпечують доставку капсульованої лікувальної речовини або функціональних продуктів у певні наперед визначені чистини травного тракту.
Керівник наукової групи EHEDG Карел Магер (Німеччина) презентував сучасні технології забезпечення гігієнічності виробництв шляхом адекватного вибору стратегії очищення технологічного обладнання – вологого чи сухого. Презентація професора Магера ілюструвала останні нормативи та рекомендації, що діють в ЄС, стосовно забезпечення харчової безпеки.
У своєму виступі професор Інгрід Бауман з Загребського університету (Хорватія) презентувала найновіші досягнення у технології сипучих матеріалів. Ця галузь набуває великої актуальності у сучасних умовах і пов’язана з виробництвом порошків для напоїв на базі кави, сухого молока та фруктових концентратів. Високі вимоги до якості продукції диктують відповідні вимоги до усіх складових технологічного ланцюга. Складнощі тут виникають при приготуванні сумішей сипких матеріалів (наприклад кави), та сухого молока, яке містить жири. Нова суміш, утворена в результаті змішування різнорідних сипких матеріалів, має абсолютно нові властивості, які слід враховувати.
Надзвичайно актуальною для професорсько-викладацького складу виявилася презентація професора Паоли Піттіа з університету Терамо (Італія) про освітню діяльність ISEKI-Food Association, робота якої, є відображенням інтегрованого європейського простору вищої освіти у галузі харчової науки, технології та безпеки, доєднання до якого є, начебто, приорітетом керівництва нашої освіти. Професор Піттіа детально висвітлила основні напрямки діяльності ISEKI-Food Association, а саме: формування електронної бази даних наукової, академічної та довідкової літератури, включаючи інтерактивні лабораторні роботи та підручники з усіх аспектів харчової науки та технології; електронні курси з окремих дисциплін;
надання інформації про Інтернет спільноту експертів та студентів; дані про проведення форумів за участю ISEKI-Food Association. У деталях було розглянуто проблематику формування міжнародної рамки кваліфікаційних вимог до випускників – бакалаврів та магістрів з харчової науки та технології – проект, у якому бере участь НУХТ та UkrUFoST. У обговоренні презентації та у дискусіях було адресовано проблематику академічної мобільності, а також, що особливо нас турбує, проект запровадження Європейської акредитації програм, курсів та ВНЗ з тематики харчової науки та технології.
На засіданні першої пленарної сесії видалося доречним привітання та презентація Радника Посольства Королівства Нідерландів в Україні Еверта Яна Краєнбрінка, оскільки Нідерланди є лідером інновативного розвитку харчового виробництва. Доктор Краєнбрінк показав, що лідерство його країни визначається виключною увагою, яку надає уряд Нідерландів питанням інновативного розвитку харчової науки, забезпечуючи найвищий рівень інвестицій у сфері наукових досліджень.
Проведення Конгресу співпало із святкуванням Дня Європи. Гості та учасники Конгресу високо оцінили проведення цього свята, де кожний факультет представляв іноземну державу. Всього за годину кожний бажаючий міг здійснити подорож 16 країнами Європи (саме стільки учасників зібрав цього року фестиваль) – познайомитися з їх історією, традиціями, національними костюмами, стравами, напоями, культурою, зануритися в атмосферу та відчути національний колорит.
У рамках Конгресу 28 травня відбувся міжнародний науковий семінар «Розвиток винного туризму: Світовий досвід. Теорія. Практика.».
Підводячи підсумки роботи NEEFood-2013, члени Міжнародного наукового комітету Хууб Леліевельд (Нідерланди), Паола Піттіа (Італія), Карл Магер (Німеччина) високо оцінили рівень його організації, який за їх словами перевершив найсміливіші
очікування. Зокрема, виконавчий директор EHEDG, президент GHI Хууб Леліевельд запевнив, що не сумнівався у здатності нашого університету належним чином підготувати та організувати роботу наукового зібрання такого рівня, й вражаючі результати роботи нашого колективу по підготовці, організації та проведенню Конгресу стануть ще одним підтвердженням потужності й авторитетності університету у європейських наукових колах.
Щиру вдячність за чудову організацію форуму й надану можливість презентувати свої здобутки та познайомитися з кращим доробком наукової європейської еліти висловив професор Північнокавказького федерального університету Андрій Брацихін (Росія).
Закрила роботу Конгресу проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків нашого університету Тетяна Мостенська. Вона подякувала учасникам форуму за плідну роботу й вручила пам’ятні подарунки членам Міжнародного наукового комітету і кращому доповідачу секції молодих учених Григорі Бадаляну (Угорщина). Також були вручені подяки ректора учасникам Конгресу – членам УКРЮФОСТ – Харківському державному університету харчування і торгівлі, Донецькому національному університету економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського, Одеській національній академії харчових технологій.