Впродовж життя людина неодноразово замислюється над питаннями, пов’язаними з харчуванням. Вичерпні відповіді на більшість таких питань можуть дати співробітники навчальних закладів, що спеціалізуються на вивченні хімічного складу, технологічних властивостей сировини, розробленні технології харчових продуктів, у т.ч. оздоровчого та функціонального призначення. За ініціативою Університету Вагенінген (Нідерланди), одного з провідних університетів світу, запропонований проект FOOD-INFO, що є розробкою та підтримкою інтерактивного інформаційного веб-порталу про харчові продукти та харчування у цілому. Тепер у цьому проекті беруть участь представники вищих навчальних закладів 33 країн світу, у т.ч. НУХТ, який підтримує українську сторінку.
Впродовж існування порталу його організатори отримали від читачів тисячі запитань, пов’язаних із харчуванням. На веб-сайті FOOD-INFO (http://www.food-info.net/ua/index.htm) у рубриці «Запитання та відповіді» Ви можете знайти відповіді на кілька сотень найбільш цікавих з цих запитань, що стосуються:
- хімічного складу сировини,
- технології (у т.ч. біотехнології) багатьох харчових продуктів,
- їх потенційної алергенності та безпеки,
- застосування функціональних інгредієнтів і харчових добавок, що мають Е-індекси,
- пакування готової харчової продукції
- окремих груп харчових продуктів (чаю, солодощів, прянощів тощо).
Ця інформація ідентична на усіх мовах. Переклад на українську мову здійснений співробітниками управління міжнародних зв’язків НУХТ за участю студентів практично усіх спеціальностей та ретельно відредагований кваліфікованими вченими-експертами університету.
Кожна національна сторінка сайту містить також інформацію про національні наукові дослідження у галузі харчової науки та технології, базу наукових публікацій, рекламну інформацію про національних виробників харчової продукції, науково-дослідні та наукові організації.
Проект FOOD-INFO підтримується EFFoST і EHEDG.
Студенти та аспіранти – учасники національних груп підтримки, можуть отримувати ваучери на участь у міжнародних конференціях, дипломи учасників проекту, претендувати на гранти мобільності за рахунок виплати реєстраційних внесків і внесків учасників конференцій.
Що таке Food-Info.net ?
Мета та завдання:
Food-Info.net має за мету стати найбільшим у світі сайтом, що надає всебічну інформацію стосовно науки про харчування, склад та безпеку харчових продуктів
Food-Info.net надає інформацію більш ніж 20 мовами світу
The Food-Info Foundation є незалежною організацією, основаною Вагенингенським університетом (Нідерланди), яку підтримують такі організації як the European Federation of Food Science and Technology та the European Hygienic Engineering and Design Group.
Історія
Початком Food-info був голландський сайт, створений у 1999 році (www.voedsel.net) з метою надання відповідей стосовно харчування, що надходили до університету Вагенингену від населення
У 2001-2003 роках за сприяння EUFIC було створено сайт (www.foodexperts.net), інформація на якому надавалася шістьма мовами.
Сайт Food-Info (www.food-info.net) засновано у 2003 році з метою:
- надання інформації про харчування максимально можливою кількістю мов, передусім європейських
- підсилити інформованість населення стосовно науки про харчування, безпеку харчових продуктів та інгредієнтів
- збільшити кількість студентів, що вивчають науку про харчування та харчові технології
У 2007 році такі організації як EFFoST and EHEDG приєдналися до засновників програми Food-info.
Зміст сайту
Сайт присвячений харчуванню, харчовим продуктам та інгредієнтам,проте не містить інформації стосовно дієт та харчування домашніх тварин.
Основними частинами сайту є :
- Тематична інформація за напрямами
- •Харчові інгредієнти
- •Вітаміни, мінеральні елементи, забарвлюючі сполуки, білки …
- •Харчові алергени
- •Словник з харчової алергії більш ніж 30 мовами
- •Харчова безпека
- •Бактерії, віруси, токсини…
- •Функціональне харчування
- Питання та відповіді
- •Понад 450 запитань та відповідей стосовно харчування
- Інформація про окремі харчові продукти
- •Кава, чай, макаронні вироби, прянощі, цукор, вино, їстівні комахи…
- E-індекси харчових добавок
- Тести та вікторини
- Зв’язки з виробниками харчових продуктів
- Словник з харчування (www.fooddictionary.eu)
Організація сайту
Матеріали сайту готуються співробітниками та студентами Вагенінгенського університету (Нідерланди). Використовуються також деякі матеріали з дозволу інших веб-сайтів.
Переклад матеріалів виконують студенти та співробітники університетів-партнерів Вагенінгенського університету у різних країнах, у т.ч. НУХТ.
Партнери університету-засновника сайту
Основні досягнення
- Інформацією сайту користуються люди в 211 країнах світу, основними з яких є Нідерланди, Туреччина, Італія, Польща, Бельгія, США, Іспанія
- Більше 10000 підприємств та установ підтримують зв’язки з сайтом www.food-info.net
- Щомісяця у вікторині беруть участь більше 500 учасників
- Більше 11000 окремих файлів
- Щотижня на матеріали сайту посилаються газети, журнали, телебачення та радіо у різних країнах світу Clear increase in students in Food Technology in Wageningen
- Матеріали сайту сприяють засвоєнню навчальних програм студентами, що навчаються на технологічних факультетах університетів різних країн
- Інтерес до сайту сприяє збільшенню кількості студентів на технологічних факультетах університетів
ПОДАЛЬШиЙ РОЗВиТОК
Концепція розвитку програми передбачає :
- •поглиблення змісту сайту
- •збільшення кількості мов викладення інформації
- •видання книг, брошур, постерів
- використання новітніх засобів масової інформації (мобільного зв’язку тощо)
- поширення інформованості населення через торговельну мережу, виставки, ярмарки тощо
- збільшити кількість відвідувачів сайту щонайменше на 25%