З 14 по 18 червня поточного року науковий десант нашого університету перебував у Вагенінгенському університеті (Королівство Нідерланди). Нам добре відомий цей університет, оскільки Почесний доктор НУХТ Хууб Леліевельд протягом тривалого часу викладав у Вагенінгені і зараз плідно співпрацює за низкою проектів. Ми також співробітничаємо з цим вишем у рамках проекту FOOD-Info (Wageningen). Нагадуємо, що FOOD-Info це інтерактивний інформаційний веб-портал про харчові продукти та харчування у цілому. Тепер у цьому проекті беруть участь представники вищих навчальних закладів більш ніж 33 країн світу, у т.ч. НУХТ, який підтримує українську сторінку: http://www.food-info.net/ua/index.htm .
До складу групи увійшли: Проректори Олександр Шевченко та Ярослав Засядько, завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрій Маринін та доцент кафедри оздоровчих продуктів Наталія Фролова.
Метою поїздки було, щонайперше, обговорити перспективні спільні проекти з тематики Horizon 2020 у галузі очистки води, тематики, що є критично важливою як для України так і для Нідерландів.
Наші учені отримали змогу ознайомитися з роботою науково-дослідного Центру проблем води. Було продемонстровано практично усе різноманіття експериментальних та пілотних установок, що працюють на основі мікробіологічних, електро-біотехнологічних та комбінованих методів. Слід зазначити, що лише число аспірантів у центрі – 54, і кожен працює за індивідуальною тематикою. Принагідно зауважимо, що голландські колеги застосовують комплексний підхід, тобто мова іде не лише про очистку води, а і забезпеченні повторного використання видалених речовин тощо. Нашій делегації також продемонстрували обладнання центру харчових технологій. Загалом сторони домовилися вивчити можливості співпраці у галузі очистки води, а також підготувати матеріали для подання заявок за напрямом Horizon 2020.